ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Ανεβείτε στα φτερά της Πεταλούδας του Αιγαίου και ανακαλύψτε πληθώρα γαστρονομικών πειρασμών. Η κουζίνα της εκμεταλλεύεται την τοπική παραγωγή και δημιουργεί συνταγές ευφάνταστες και γευστικές.
Οι αγνές πρώτες ύλες δίνουν άριστης ποιότητας υλικά. Τα οπωροκηπευτικά που η άνυδρη καλλιέργεια τους προσδίδει ιδιαίτερη νοστιμιά, τα ντόπια κρέατα από τους κτηνοτρόφους του νησιού και τα αγνά τυροκομικά έρχονται να προστεθούν στα ψάρια και τα θαλασσινά που προσφέρει απλόχερα το Αιγαίο. Κορωνίδα η περίφημη ζαφορά που αυτοφυής συλλέγεται από τους κατοίκους κάθε φθινόπωρο στις βουνοπλαγιές.
Το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι είναι ονομαστό λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας. Περίπου 80 άτομα ασχολούνται με την παραγωγή του, επιλέγοντας τη στατική καλλιέργεια και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Το μπουκέτο των αρωμάτων, η πλούσια καθάρια γεύση του και το ιδιαίτερο κεχριμπαρένιο χρώμα του το φέρνουν στην πρώτη γραμμή ζήτησης. Στη λίστα των τοπικών προϊόντων και τα ζυμαρικά κυρίως λαζάνια και μακαρούνες.
Οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονται τις πρώτες ύλες και προσθέτοντας αυτοφυή αρωματικά βότανα και τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς δημιουργούν μικρά αριστουργήματα. Τα κιτρινοκούλουρα (με γάλα, αγνό βούτυρο, σαφράν και μπαχάρια) δεν λείπουν από κανένα σπίτι, όπως και τα παξιμάδια με θυμάρι και βότανα.
Δοκιμάστε τα ονομαστά πουγκιά με κοπανιστή και χλωρή (μυζήθρα), που συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο με το ντόπιο μέλι. Το τοπικό παστέλι δεν λείπει από γάμους και βαφτίσεις και αποτελεί λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους.
Όσο για τα μαγειρευτά, το παραδοσιακό φαγητό του νησιού είναι ο «λαμπριανός». Πρόκειται για κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και πολλά μπαχαρικά που σιγοψήνεται στο φούρνο και πρωταγωνιστεί σε κάθε γλέντι και κάθε πανηγύρι. Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ενώ αν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε κολοκυθοανθούς, κεφτεδάκια αλλά και ραντιστά (φακές με κομμάτια ζύμης), χταποδοκεφτέδες και κακαβιά.